Hanzesteden
Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. Daaronder waren ook steden uit de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen en Zweden begrepen.
De Nederlandse Hanzesteden, ontstaan in een tijd dat Amsterdam nog slechts een klein plaatsje was, hadden tot doel de handel uit te breiden en kennis te delen. Steden als Zwolle, Kampen, Hattem en Deventer zijn er goede voorbeelden van en te herkennen aan de mooie overblijfselen uit de 14e en 15e-eeuw. Meestal gelegen aan het water, want dat was belangrijk voor het transport, beschikken ze over veel historie, schitterende koopmanshuizen en unieke gevels. Breng tijdens uw vakantie in Nederland dus zeker een bezoek aan één of meerdere Hanzesteden.
Ook in Overijssel liggen een gezellige Hanzesteden op (redelijk) korte afstand.
Kampen
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 30 min
Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.
Kampen, gelegen in Overijssel, is een Hanzestad met een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart. De rijkdom van de vroegere historie ziet u dan ook terug aan de prachtige monumenten in de oude binnenstad.
-Kampen telt meer dan 500 monumenten in de kleine oude binnenstad.
-Ontdek de rijke geschiedenis van Kampen en bekijk de oude stadspoorten van Kampen.
-Neem het ‘Kamperlijntje’ van of naar Zwolle.
Wat kunt u doen in Kampen?
Kampen heeft een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart en dat ziet u er terug. Zo telt deze Hanzestad ruim 500 monumenten waaronder de Sint Nicolaaskerk, het Gotische huis, de stadspoorten en een replica van het Middeleeuwse handelsschip ‘De Kamper Hanze Kogge’. Met al deze indrukwekkende monumenten is een stadswandeling de beste manier om de historische binnenstad te ontdekken. Zo wandelt u van de Korenmarktpoort richting de oude Vispoort aan de IJsselkade en vlakbij het oude Raadhuis, waar al vanaf de 14e-eeuw de vismarkt plaatsvindt.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van Kampen, breng dan een bezoek aan het Stedelijk Museum. Al sinds oudsher is Kampen een ondernemende stad, met grote en kleine tabaksfabrieken. De Olifant is de enige overgebleven fabriek en vandaag de dag een museum. U kunt er nog zien hoe de sigaren met de hand worden gemaakt. Ook kunt u er de langste sigaar ter wereld bekijken.
Waar kunt u lekker eten in Kampen?
In Kampen kunt u lekker eten en drinken. Voor de lekkerste biefstuk gaat u naar Herberg de Bonte Os (Torenstraat 9). Een andere aanrader is Bij Alex (IJsselkade 45), op de plek waar tot 1937 de visafslag was.
Hasselt
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 24 min
Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.
Hanzestad Hasselt is een echt bedevaartsoord met karakter. Ontdek het religieus erfgoed van Hasselt en ervaar hoe geloof en devotie al eeuwenlang verweven zijn met deze vestingstad aan het Zwartewater. Hasselt, Hanzestad voor rust en bezinning.
Hasselt, gelegen aan het Zwarte Water, een uitloper van de Overijsselse Vecht, is een kleine Hanzestad met een grootse geschiedenis en een prachtige historische binnenstad.
-Bewonder de historische gebouwen zoals het Stephanuskerk, het oude raadhuis en de kalkbranderijen.
-Hasselt telt ruim 70 rijksmonumenten.
-Ontdek waarom Hasselt ook wel ‘klein Amsterdam’ wordt genoemd.
Hasselt als bedevaartsoord
In de late Middeleeuwen was Hasselt een belangrijk religieus centrum. De bedevaartkapel De Heilige Stede vormde het middelpunt van de middeleeuwse pelgrimage. Ook vandaag de dag gaan op de tweede zondag na Pinksteren nog steeds veel mensen op bedevaartstocht naar deze bijzondere kapel voor de Hasselter Aflaat. Hasselt ligt op een knooppunt van Pelgrimsroutes. Het Habikspad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen komen hier bij elkaar en sluiten aan op het internationale pelgrimspad naar Santiago de Compostela in Spanje.
Wat kunt u doen in Hasselt?
Hasselt telt ruim 70 rijksmonumenten met prachtige gerestaureerde panden. Het belangrijkste gebouw is waarschijnlijk de Sint Stephanuskerk. Deze kerk, die werd voltooid in 1497, is bekend vanwege het bijzondere Knol-orgel en de muurschildering van Christoffel. Daarnaast zijn ook het oude raadhuis en de kalkbranderijen zeker een bezoek waard.
Heel bijzonder is het feit dat u in Hasselt eigenlijk een ‘klein Amsterdam’ aantreft. In het oude centrum ziet u, net als in de hoofdstad, grachten, bruggen, kades en sluizen. Dus maak een mooie wandeling langs de Heerengracht, de Prinsengracht en de Brouwersgracht, of ontdek Hasselt vanaf het water tijdens een rondvaart.
Waar kunt u lekker eten in Hasselt?
Hasselt kent een aantal leuke horecagelegenheden. Zo kunt u lekker lunchen bij De Herderin (Hoogstraat 1), een brasserie met lekkere gerechten, afgestemd op het seizoen. Ook een aanrader is eetcafé De Compagnie (Prinsengracht 29); het oudste café van Hasselt dat al bestaat sinds 1700. Ook is Café De Zon (Markt 3), gevestigd in een monumentaal pand aan de Markt, een leuk adres voor lunch of diner.
Hattem
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 43 min
Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.
Op de Veluwe, aan de uiterwaarden van de IJssel, vindt u de charmante Hanzestad Hattem. Het 800 jaar oude stadje heeft een rijke geschiedenis die vandaag de dag nog altijd zichtbaar is.
-Hattem telt maar liefst 3 musea waaronder het Anton Pieck Museum.
-Bewonder de St. Andreaskerk uit 12e-eeuw.
Wat kunt u doen in Hattem?
Hattem is 800 jaar oud met prachtige monumenten. Zo mag u St. Andreaskerk zeker niet missen. Deze romaanse kerk, waarvan de basis al in de 12e-eeuw werd gebouwd, heeft nog altijd vele elementen uit die tijd, waaronder een bijzonder doopvont uit de 13e-eeuw. Daarnaast behoren het 17e-eeuwse stadhuis en de karakteristieke toegangspoort van de stad, de ‘Dijkpoort’, tot de iconen van dit charmante stadje.
Naast unieke gebouwen telt Hattem maar liefst 3 musea. In het Voerman museum leert u meer over de vroegere geschiedenis. Bij het Anton Pieck Museum stapt u in de sprookjesachtige wereld van Anton Pieck, vooral bekend van het themapark Efteling. In het Bakkerijmuseum gaat u door de geschiedenis van brood en bakken. Erg leuk voor kinderen ook.
Naast de prachtige historische gebouwen en panden en cultuur is Hattem omgeven door een prachtige omgeving. Hattem is gelegen op de Veluwe waar u schitterend kunt wandelen en fietsen, bijvoorbeeld over het adellijke landgoed van kasteel Molecaten. Ook bevindt zich hier een uitkijktoren met schitterend uitzicht over de omgeving.
Elburg
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 48 min
Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad.
Wist u dat de oude kern van de Hanzestad Elburg slechts 250 bij 350 meter groot is? Maar de lijst met monumenten en historische gebouwen is lang en het plaatsje is omringd door grachten, wallen en stukken stadsmuur.
-Maak een stadswandeling langs de vele monumenten.
-Bezoek Museum Elburg in het oude vrouwenklooster.
-Vaar mee met een originele Botter.
Elburg maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond: een samenwerkingsverband van handelaren en steden om gezamenlijk hun handel te beschermen en uit te breiden. Net als bij de andere Hanzesteden bloeide de welvaart in Elburg in deze tijd. En dat is nog altijd te zien. Elburg kent vele gebouwen uit deze tijd, zoals het Gruithuis waar bierkruiden werden verhandeld en de Vischpoort, een middeleeuwse verdedigingstoren.
Wat is er te doen in Elburg?
Terwijl de stad klein is, zijn er bijzonder veel musea te bezichtigen. In het 15e -eeuwse Agnietenconvent, het vrouwenklooster, is tegenwoordig Museum Elburg gevestigd. In het gebouw zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de stad. Ook de kazematten, een van de oudste nog bestaande kanonkelders, en het muurhuisje waar de armste inwoners van Elburg woonden, horen bij Museum Elburg.
Elburg is een uitstekende plek voor liefhebbers van watersport en natuur. Zo is het hier mogelijk om mee te varen met een originele Botter. Deze traditionele zeilschepen werden vroeger gebruikt voor de visserij. Ook kunt u op het Veluwemeer een kano of kajak huren, kyte- en windsurfen en natuurlijk zwemmen.
Waar kunt u lekker eten in Elburg?
De stad beschikt over bijzonder veel gelegenheden waar u heerlijk kunt eten. Loop door de Jufferstraat waar u in sfeervolle oude panden restaurants vindt als de Zilverzoen en restaurant de Haas. In restaurant ’t Olde Regthuys werd vroeger recht gesproken, nu kunt u er heerlijk eten.
Zwolle
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 36 min
Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer.
Zwolle is een aantrekkelijke historische Hanzestad, maar de tijd heeft er zeker niet stilgestaan. De stad bruist van de economische activiteiten en creatieve innovaties. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, krijg je spannende en verrassende combinaties. Beleef Zwolle op deze manier met 5 superleuke tips.
-Laat je verrassen door een combinatie van historisch en modern.
-Wandel van de authentieke snoepwinkel naar de hippe wafelbar.
-Vaar door de eeuwenoude stadsgracht in een barbecueboot of lees een roman in de kerk.
Tip 1: Eten in de Sushikerk
De voormalige Bethlehemkerk, een van de oudst bewaard gebleven kerkgebouwen in Zwolle, is opnieuw in gebruik genomen. Niet meer als kerk, maar als sushirestaurant. De Oosterse inrichting van Blue Sakura steekt af tegen het historische kerkdecor met bogen en ramen van glas-in-lood. Ook het orgel en de preekstoel zijn er nog. Vervreemdend? Loop binnen en oordeel zelf.
Adres: Bethlehemkerkplein 35
Tip 2: Dé Boekhandel in Zwolle, Waanders In De Broeren
De Broerenkerk is ook een kerkgebouw met herbestemming. Boekhandel Waanders is erin gevestigd, een beroemdheid in Zwolle, en terecht. In het Leeshemel café op de eerste verdieping kun je heerlijk wegdromen met een boek. Kijk je even op uit de boeken, dan zie je boven je het indrukwekkende gewelf met schilderingen uit de 16e eeuw. Ook een 19e eeuws orgel pronkt midden in de winkel en wordt nog steeds bespeeld. Waanders is een Toerist Informatiepunt, heeft een restaurant en verkoopt behalve boeken ook mooie cadeau-artikelen. Geen enkele reden om deze plek over te slaan.
Adres: Achter de Broeren 1-3
Tip 3: Bewonder het ei van Museum de Fundatie
Het museum aan de Blijmarkt is zonder meer een markant gebouw tussen de oude gevels in de stad. Bovenop de neoclassicistische gevel uit de 19e eeuw is een futuristische ‘wolk’ neergezet, die is bekleed met 55.000 Makkumse tegeltjes. Het opvallende uiterlijk spreekt tot de verbeelding; De koepel kreeg al bijnamen als ‘het ei’ en ‘de UFO’. Ook binnen is het een ontmoeting van oud en nieuw. De collectie begint in de middeleeuwen en loopt door tot het heden. Beroemde kunstenaars als Vroom, Turner, Bernini, Mondriaan en Appel zijn in het museum vertegenwoordigd. Daarnaast nodigt De Fundatie ook hedendaagse kunstenaars uit. Je kunt hier dus steeds iets nieuws ontdekken.
Adres: Blijmarkt 20
Tip 4: Proef de Zwolse Balletjes en lunch met hartige wafels
Zwolse balletjes, ze bestonden al in overgrootmoeders tijd. Het Zwolse Balletjeshuis is een schattig authentiek winkeltje met heel veel potten snoepgoed. In de kelder worden de Balletjes nog steeds op ambachtelijke wijze - en naar geheim recept natuurlijk - gemaakt. In de winkel koop je ook andere Oudhollandse lekkernijen en souvenirs uit Zwolle. Vijftig meter verderop kom je in een heel andere beleving terecht bij WannaWaffle. Ga lekker zitten en bestel een suiker- en zoutarme, botervrije hartige wafel of een glutenvrije vegan wafel. Kies uit een van de heerlijke toppings met bijvoorbeeld zalm, avocado, pastrami of kip.
Adres: Grote Kerkplein 13 en Sassenstraat 3
Tip 5: Bootje varen in een donut door de gracht
Zwolle heeft een historische vestinggracht rondom het middeleeuwse centrum. Ga het water op en vaar langs de oude monumenten en groene parken. Zo kom je langs de Wijntoren en de Sassenpoort, het Theater De Spiegel en Museum De Fundatie. Er is zelfs nog een stukje 14de eeuwse stadsmuur overeind gebleven. Ga je voor de relaxte rondvaartboot met gids die je alles over vertelt of voor een sportief tochtje suppen of kanoën? Je kan in Zwolle alle kanten op, van fluisterboot tot ´donutboot´ met barbecue aan boord.
Harderwijk
Afstand vanaf Blokzijl: Auto 57 min
Ontdek de middeleeuwse Hanzestad Harderwijk. U geniet van talloze historische bouwwerken, vele monumenten en bovendien zijn er een aantal indrukwekkende sterren-restaurants.
-Ontdek Harderwijk en geniet van zo’n 100 unieke monumenten.
-Bezoek de Onze Lieve Vrouwekerk uit de 14e en 15e eeuw met binnenin eeuwenoude schilderingen.
-Geniet van de vele leuke winkelstraatjes en sluit af in een gezellig restaurant.
Handelstad Harderwijk
Harderwijk, een schitterende stad aan de rand van de Veluwe, is een Hanzestad die al in de 14e eeuw volop betrokken was in de handel met Europa. De Harderwijkse schepen, volgeladen met wol, huiden, haring en hout, deden handel met Duitsland, Engeland en Vlaanderen. Kortom, een stad vol historie en schitterende bezienswaardigheden!
Wat kunt u doen in Harderwijk?
De eeuwenoude binnenstad van Harderwijk, met zo’n honderd rijksmonumenten, is in 1969 uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Er is dan ook van alles te zien! Wandelend door de stad komt u langs de Onze Lieve Vrouwekerk; een driebeukige basiliek uit de 14e en 15e eeuw. Loop zeker ook even naar binnen om te kijken naar de bijzondere 16e eeuwse schilderingen!
Ook de middeleeuwse ommuring van de stad is beslist een wandelingetje waard is. Hier vindt u de Vischpoort, de Smeepoort en zo’n twee kilometer aan muurfragmenten. Loopt u vervolgens verder richting de Markt, dan kunt u een bezoek brengen aan het vroegere stadhuis dat al in de middeleeuwen is gebouwd en vervolgens in 1837 in neoclassicistische stijl is herbouwd.
Heeft u even genoeg historie gezien, dan kunt u in Harderwijk ook heerlijk winkelen. In gezellige straatjes als de Donkerstraat, Hondegatstraat, Luttekepoortstraat en Smeepoortstraat vindt u volop leuke winkels en ook de wekelijkse warenmarkt op het Kloosterplein is elke zaterdag (9.00 tot 13.00 uur) gezellig.
Waar kunt u lekker eten in Harderwijk?
Harderwijk biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Wilt u iets heel bijzonders proberen, dan is restaurant ‘t Nonnetje ** (adres: Vischmarkt 38) waar u wilt zijn. Chef-kok Michel van der Kroft creëert hier verfijnde gerechten op Frans-internationale basis. Topniveau! Eenvoudiger maar ook bijzonder leuk is Chez Brochard (adres: Havendijk 1). Veel Franser wordt het niet in Nederland! Ten slotte, een ander sterrenrestaurant dat niet onvermeld mag blijven is de Basiliek *, ook aan de Vischmarkt en ook van bijzonder hoog niveau!