Dorpjes en stadjes in de Weeribben-Wieden regio
In de Weerribben-Wieden zijn vele leuke dorpjes om te bezoeken. Per fiets of te voet is ideaal om ze te bezoeken.
Blokzijl
Blokzijl begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. Wie langs de havenkolk van Blokzijl loopt, merkt dat de sfeer en de tradities zijn blijven hangen. Schilderachtige straatjes en gezellige terrasjes aan het water zijn zeker een bezoekje waard!
Parel van de Zuiderzee. Statige koopmanshuizen rond de Havenkolk verraden een rijk verleden met rondom talrijke brouwerijtjes voor dorstige lieden; De Bierkade en de Brouwersgracht getuigen ervan. Schilderachtige straatjes grossieren in rijksmonumenten uit de Gouden Eeuw. De hoogwaterkanonnen zoals die langs de kades van Blokzijl staan geposteerd doen geen dienst meer. Ooit losten ze hun waarschuwingsschoten bij dreigende overstroming.
Meer praktische info op onze pagina over Blokijl.
Giethoorn
Giethoorn moet je eens in je leven gezien hebben. Dit idyllische dorpje heeft internationale bekendheid vergaard met haar waterrijke looks. Tientallen kanalen verbinden kleine veeneilandjes met elkaar en de karakteristieke houten bruggetjes en lieflijke rietgedekte boerderijtjes maken het plaatje compleet. Hier waan je je echt even in het Nederlandse Venetië. Prachtig!
Loop van bruggetje naar bruggetje en gluur naar binnen bij de kleine huisjes. Of nog beter: huur een Gieters bootje, een zogeheten 'punter' en bekijk het stadje vanaf het water. Je kunt daarna vervolgens makkelijk verder varen naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je kunt zelf een fluisterbootje huren (erg leuk!) of deelenmen aan een rondvaart in een rondvaartboot. Onderweg kun je uitstappen bij de diverse restaurants aan het water. Voor jong en oud is dit een leuk uitje!
Meer praktische info op onze pagina over Giethoorn.
Ossenzijl
Wie van Friesland naar Overijssel vaart of andersom, komt door Ossenzijl, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In de zomermaanden is het gezellig druk. Al het bootverkeer passeert de Ossenzijler Brug van en naar de Friese meren. Het Buitencentrum is het perfecte startpunt voor excursies in de wonderschone natuur van het Nationaal Park.
Gelegen op een tweesprong van een verkenning van Nationaal Park Weerribben-Wieden aan de ene kant en aan de andere kant Friesland met haar grote meren. In de zomermaanden is het gezellig druk. Al het bootverkeer passeert de Ossenzijler Brug van en naar de Friese meren. Het was eeuwenlang een belangrijk knooppunt van waterwegen. Net als in de rest van de streek leefde de bevolking van de vervening. De afgegraven turf werd vanuit Ossenzijl verder het land in getransporteerd. Nu leeft de bevolking hoofdzakelijk van riettteelt en landbouw.
https://www.visitweerribbenwieden.com/Weerribben-Wieden/ossenzijl/
Nederland
Ja inderdaad, in het land Nederland ligt het dorpje Nederland. Al is er niet veel te zien, het is 1 straat met een paar boederijen, is het toch leuk om er geweest te zijn.
Vanuit de vogelkijkhut bij Nederland heeft u een schitterend uitzicht over de rietlanden van De Weerribben. Vooral in het voorjaar kan men ver kijken over het pasgemaaide riet. In de zomerperiode kunnen er veel rietvogels bekeken worden vanuit de vogelkijkhut.
De vogelkijkhut is per fiets of per boot te bereiken. In Nederland is het niet toegestaan om uw auto te parkeren. Vanuit het buurtschap Nederland loopt het Kooibomenpad (fietspad) langs de vogelkijkhut.
Dwarsgracht
Dwarsgracht is één van de waterdorpen. Tot nog niet zo lang geleden vervoerden de laatste boeren van Dwarsgracht hun koeien per boot, op de ‘bok’, naar de wei. Per bootje is dit waterdorp dan ook goed bereikbaar. Wandelaars en fietsers kunnen met het pontje van Jonen naar de overkant varen. In de zomer worden ook hier, net als in de andere waterdorpen, de jaarlijkse gondelvaarten gehouden!
Samen met het andere waterdorp Belt-Schutsloot is Dwarsgracht één van de zusjes van Giethoorn. De karakteristiek van Giethoorn is terug te vinden in het water met vele zijslootjes en vonders en de talloze houten bruggetjes. Aan de waterkant de rietgedekte huizen met kenmerkende kameelrugdaken. Verwijzend naar de agrarische achtergrond van de eerdere bewoners. Dwarsgracht ligt aan gelijknamige vaarwater dat loopt van de Beulakerwijde naar Thijssengracht. Per bootje is het dorp van vele kanten goed bereikbaar. Wandelaars en fietsers nemen het beroemde pontje van Jonen. Slechts één weg biedt toegang per auto. Deze eindigt in een parkeerterrein van waar de benenwagen het volgende middel van vervoer zal zijn.
Muggenbeet
Muggenbeet is een heel klein dorpje in de Weerribben-Wieden. Lekker om doorheen te wandelen.
Een bekende plek om lekker te eten aan het water is restaurant/hotel/cafe Geertien met een groot terras aan het water.
Sint Jans Klooster
In Sint Jansklooster staat het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dit is het startpunt voor diverse vaar-, fiets- en wandelexcursies door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Struin door het unieke landschap en laat je verrassen. Dankzij de hechte gemeenschap is er een rijk verenigingsleven. Met als jaarlijkse hoogtepunt de Kloostermarkt en het Bloemencorso!
Hoog toornt de watertoren als vrijwel enig oriëntatiepunt voor de vaarders op de meren boven het landschap uit. Het markeert het verleden als belangrijk centrum voor waterwinning en –distributie. Behalve de watertoren verrijst nog een monument in het lichtglooiende landschap; de Monnikenmolen. Die naam is natuurlijk terug te voeren tot de tijd dat de monniken van Sint Jans Kamp de economie van het dorp bepaalden. Een gerestaureerd stukje kloostermuur doet herinneren aan de tijd van de nederzetting waaraan Sint Jansklooster haar naam dankt.
https://www.visitweerribbenwieden.com/Weerribben-Wieden/sint-jansklooster/
Kalenberg
Kalenberg ligt midden in Nationaal park de Weerribben-Wieden. Het kleine toeristisch dorp heeft 220 inwoners. Lang was Kalenberg het enige bewoonde dorp tussen de weren en alleen bereikbaar via het water.
Hert dorp is gesticht in 1313 als Calumburg, de naam is bedacht door vluchtelingen en horigen die in dit ontoegankelijke gebied hun vrijheid zochten. Het gebied is ontstaan vanuit de turfafgravingen. De vaarten tussen de smalle landstroken, ribben genaamd, zijn door de vervening ontstaan. Naast de Spinkopmolen staan veel Tjaskers, deze waren verplaatsbaar en werden ingezet in het gebied waar op dat moment turf werd gegraven. Naast de turfwinning was visserij en rietteelt de voornaamst inkomstenbron voor de inwoners van Kalenberg. Het riet uit de Weerribben wordt nog steeds gezien als het beste van Europa voor het dekken van rietdaken.
Varend door Kalenberg kom je talloze bruggetjes tegen, soms mag je ze zelf bedienen, anderen zijn uitneembaar. Langs de Hoogeweg staan de pittoreske huisjes waar zich vroeger het leven van de turfstekers afspeelde. De woningen worden tegenwoordig voornamelijk bewoond door forensen.
Kalenberg was een typisch vaardorp, het is nog steeds mogelijk om kano’s of fluisterboten te huren om een route door het park de Weerribben te varen. Vlakbij het dorp ligt de Kloosterkooi, een voor bezoekers geschikt gemaakte eendenkooi. In de Weerribben ligt het dorpje Ossenzijl, wat bereikbaar is via het fietspad over de Kalenbergergracht. De Kalenbergergracht is te bevaren voor grotere schepen. Kalenberg is alleen langs de oostzijde per auto te bereiken, aan de westzijde zijn de woningen te bereiken via het water en een fietspad met veel bruggetjes.
Oldemarkt
Oldemarkt is voor velen een prachtige ontdekking in het noordwesten van Overijssel, met Nationaal Park Weerribben-Wieden als achtertuin.
De botermarkt en de biggenmarkt waren ooit de trekkers van dit van oudsher bedrijvige dorp. De drukste dag van het jaar in Oldemarkt is Hemelvaartsdag. Tienduizenden kooplustigen bezoeken dan de lambertusmarkt. Het dorp heeft prachtige gevels, en gezellige winkels. Een opvallend pand is het Veerhuis uit 1823 aan het Mallegat, de plaatselijke haven. De pelgrimsroute Jabikspaad doet het levendige Oldemarkt ook aan!
Tot omstreeks 1900 werd in Oldemarkt een van de belangrijkste boter- en veemarkten in de provincie gehouden. Tegen dat roemrijke handelsverleden schurkt zicht nog het markante veerhuis uit 1821, rijksmonument ‘op de kop’ van ’t Mallegat. De jaarlijkse Lambertusmarkt herinnert aan die illustere status. Nu is Oldemarkt een halteplaats op doorreis voor bedevaartgangers. Zij volgen het spoor van de Jacobsschelp op hun etappe van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt. De Sint Willibrordkerk overspant het dorpshart.