Brokzijler Brok
Ontstaan van Blokzijler Brok
Blokzijler Brok is ooit haar leven begonnen als speculaaskoek dat op een verkeerde manier werd afgebakken. De koek bleek echter opmerkelijk goed van smaak en met enige aanpassingen in het recept, werd het al snel populair en is het tot op de dag van vandaag een koek die veel gegeten wordt.
Verrassend smaakvolle speculaaskoek
Een specialiteit die al meer dan 55 jaar gemaakt wordt. De smaak van de ambachtelijke Blokzijler Brok houdt het midden tussen een kruidkoek en speculaas en dit maakt het tot een lekkernij die u moet proeven!
Waar te verkrijgen?
Blokzijler Brok wordt in ruim 30 winkels en supermarkten verkocht in de omgeving van Blokzijl. Daarnaast is het bij veel horeca gelegenheden te verkijgen voor bij de koffie.
In Blokzijl is het te koop bij de volgende winkels:
Proviand van het land
Brouwerstraat 14, Blokzijl
COOP Veenstra
Boffersweidje 35 Blokzijl
Voor meer verkooppunten in de omgeving, kijk dan op:
www.blokzijlerbrok.nl/verkooppunten/
Historie
Volgens zeer oud recept
Op een zekere ochtend moest Berend Prins uit Blokzijl een flinke hoeveelheid speculaas leveren aan de Regenten in het Prins Maurits Weeshuis. Tijdens het afbakken bleek de oven veel te flauw, wat resulteerde in een halfgaar product. Toch besloot hij de koek in de winkel te leggen. Het resultaat leek niet bepaald op speculaas maar werd alom gewaardeerd. Het ontstaan van de Blokzijler Brok was een feit.
Jaren 50
Auke Prins kwam in de jaren 50 naar Blokzijl om daar een nieuwe bakkerij te beginnen aan de Brouwerstraat. Hij besloot om ook Blokzijler Brok te gaan maken. Met wat aanpassingen aan het welbekende recept, gaf hij een twist aan dit streekproduct wat wel gewaardeerd kon worden.
21e eeuw
Het recept is nog steeds geheim. De brok wordt tot op de dag van vandaag op exact dezelfde manier door zijn zoon Joop Prins en kleinzoon Rutger Prins op ambachtelijke wijze geproduceerd. Dit doen zij wekelijks vanuit de bakkerij in Blokzijl, gevestigd aan de Brouwerstraat 14 (achterin de winkel ‘Proviand van ‘t Land). Tot 2006 fungeerde deze bakkerij ook voor het bakken van broden en andere lekkernij.