Weerribben-Wieden is een parel in Nederland. Een unicum in ons land en de wereld. Weerribben-Wieden verbindt een mozaïek van cultuurhistorie en landschappen. Van hoog naar laag, van droog naar nat, van zoet naar zout, van zand naar klei en veen. Nergens anders worden die overgangen van Nederland zo duidelijk zichtbaar. Wisselende landschappen, met bijpassende volksaarden met elkaar worden verbonden.

Het is het verhaal van een gebied dat gemaakt is door mensen, met bloed, zweet en tranen. Ontstaan door vervening, turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden. Met vele cultuur-historische plaatsen en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het verkennen van het gebied is een ontdekkingsreis, waardoor je ook Nederland en de Nederlanders beter leert kennen.

Man-Made
Weerribben-Wieden is ontstaan door mensenhanden. Vanaf het midden van de 16e eeuw gingen de verveners aan de slag. De natte veenbagger werd gedroogd op smalle stroken land, de zogenaamde ribben. Zo ontstond het rechthoekige landschapsmodel van veengaten (weren) en ribben (legakkers) die werden gebruikt om het veen te drogen en te vervoeren. Te intensieve vervening zorgde in De Wieden voor te smalle legakkers die onder invloed van wind en golven werden weggeslagen en zo meren (wieden) vormden. De Weerribben bleef dat lot bespaard. Na het stoppen van de vervening in de 20e eeuw restte een uniek natuurgebied als erfenis van de verveners. De plaatselijke bevolking schakelde geleidelijk over op riet- en hooilandbeheer.

weerribben_1-vierkant.jpg


weerribben2-vierkant.jpg



weerribben4-vierkant.jpg



weerribben5-vierkant.jpg



Giethoorn-2_vierkant.jpg



sup_weerribben-vierkant.jpg


Varen en dwalen in de Weerribben
Moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden: de natuur in de Weerribben ziet er ongerept uit. Maar schijn bedriegt, want elke meter grond is hier door de mens gemaakt. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied met waardevolle moerasnatuur. Kraamkamer van de otter, een slim en speels dier dat zich met een beetje geluk laat zien.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je prachtig wandelen, fietsen en varen (bijvoorbeeld met een fluisterboot), maar kanovaren is het allermooiste. Tussen muren van riet vaar je steeds verder het groen in, tot je alleen je eigen peddels en het gezang van rietzangers en karekieten hoort. Knobbelzwanen en purperreigers vliegen door de lucht, wat gespletsj in het water kán een otter zijn.

Eén groot, groen doolhof lijkt de Weerribben. Je kunt er eindeloos dwalen, maar verdwalen lukt niemand. Want alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk altijd weer uit op de Kalenbergergracht.

Voor de locaties van alle Tourist Info's, kijk op Tourist Info

weerribben-veen.jpg

Buitencentrum Weerribben

Buitencentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Of een wandel- of fietstocht. Met rust, riet en ruimte. Kom eerst binnen kijken om buiten meer te zien. In het buitencentrum is een toeristisch informatiepunt en veel informatie over het natuurgebied. Regelmatig zijn er leuke activiteiten zoals een vaartocht met de boswachter. Bekijk ook de virtuele tour van het buitencentrum.

Elke laatste zondag van de maand is er een wandelexcursie op de Woldberg met gids. Tijdens een wandeltocht laat de gids van Staatsbosbeheer je zien wat je zelf over hoofd ziet, vertelt je wat de invloed van de ijstijd is geweest welke dieren en planten er leven en geleefd hebben en wat er in elk seizoen voor moois te vinden is buiten. Echt de moeite waard en stiekem ook een beetje leerzaam.

Elke dinsdag- en donderdagochtend kun je varen met de boswachter. Ervaar het springen op trilveen en ontdek bijzondere bewoners van de Weerribben.

Bij de Tourist Info in Ossenzijl kun je terecht voor:

-Informatie over Ossenzijl, De Weerribben en de regio
-Kaarten, fiets-, wandel- en vaarroutes
-Inspiratie voor een leuk dagje uit
-De gezelligste adressen voor eten, drinken en overnachten
-Een overzicht van de evenementen in de regio
-Tevens is dit het startpunt voor veel fiets-, wandel- en vaarroutes.


Buitencentrum Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl

Buitencentrum

Bezoekerscentrum De Wieden is het ideale startpunt voor een dagje in het waterrijke natuurgebied De Wieden. Ga mee varen, maak een mooie wandeling of fietstocht en bezoek de theeschenkerij. Ook voor kinderen zijn er leuke OERRR activiteiten!

Vaar mee met onze boswachter
Natuurgebied De Wieden laat zich prima verkennen per boot. Vanaf april t/m oktober starten bijna dagelijks diverse vaartochten bij het bezoekerscentrum in St. Jansklooster. De tochten variëren in lengte en deelgebied. De schipper, tevens natuurgids, vertelt van alles over het landschap en de natuur. Het zijn open boten voor een optimale natuurbeleving.

Maak kennis met De Wieden vanaf de boot. Ervaar dit prachtige natte veenweidegebied vanaf het water. De Waterbus neemt je mee voor een rondje van een uur dwars over de Beulakerwijde, één van de grootste meren van dit natuurgebied.

Laarzenpad 2,3 km
Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Je loopt langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Een ideale route voor kinderen. In verband met de kwetsbare natuur zijn honden helaas niet toegestaan.

Vlonderpad 0.9 km
Het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden is een korte rondlopend pad, dus verdwalen of verkeerd lopen kan niet. Je ziet De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven en in in het voorjaar en zomer prachtige bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelgeschikt.↵

Fietsroutes
Het bezoekerscentrum is de ideale start om het Nationaal Park Weerribben-Wieden te ontdekken. Op onze website treft je een aantal route suggesties aan.

Watertoren in de Wieden
De watertoren staat midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Als bezoeker kun je de watertoren via een spectaculaire trap beklimmen. Op een hoogte van 45 meter kijk je uit over de prachtige natuur van De Wieden.

Tourist Informatiepunt
Daarnaast vind je bij het bezoekerscentrum een Tourist Informatiepunt, dus algemene informatie over dit gebied is binnen handbereik!

Bij de Tourist Info in Sint Jansklooster kun je terecht voor:
- Informatie over Sint Jansklooster, De Wieden en de regio
- Kaarten, fiets-, wandel- en vaarroutes
- Inspiratie voor een leuk dagje uit
- De gezelligste adressen voor eten, drinken en overnachten
- Een overzicht van de evenementen in de regio

Bezoekerscentrum
Beulakerpad 1
8326 AH Sint Jansklooster

Bezoekerscentrum

Eendenkooi Kloosterkooi

Maak samen met de kooiker van Eendenkooi Kloosterkooi in Kalenberg een wandeling door deze eendenkooi van de Weerribben. De kooi is een oase van stilte, rust en weelderig groen. Onderweg neem je samen met de kooiker een kijkje achter de schermen en vertelt hij over het eeuwen oude vak. Wat is een eendenkooi eigenlijk? En waarvoor dient het? Wat deden ze daar vroeger mee en wat doen ze daar in de huidige tijd nog mee? Natuurlijk krijg je ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

De wandeling start bij Informatieruimte Nationaal park Weerribben-Wieden (Nieuweweg 3, Kalenberg) op de parkeerplaats bij recreatie en rondvaartbedrijf Jongschaap in Kalenberg.

-Kleed je op het weer, trek stevige schoenen aan
-Neem anti-muggenmelk en zonnebrandcrème mee
-Tip: neem verrekijker of fototoestel mee
-De wandeling gaat deels over onverharde paden en is daarom niet geschikt voor mindervaliden
-Honden niet toegestaan

Parkeerplaats bij recreatie en rondvaartbedrijf Jongschaap
Nieuweweg 3
8377 HM Kalenberg

Eendenkooi

weerribben-kloosterkooi.jpg

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vogelaars weten dat ze in Weerribben-Wieden moeten zijn. Het gebied zit vol bijzondere en vaak zeldzame soorten. Van kleine fladderaars tot imposante roofvogels. Je bekijkt ze het beste vanuit de vogeluitkijkhutten op de mooiste plekken in het gebied. Verrekijker en camera mee en geheid dat je ze ziet vliegen…


Een overzicht van alle vogelkijkhutten in de Weerribben-Wieden vindt je hier:

Vogelkijkhutten

weerribben-kloosterkooi.jpg