Wandelen
Het wandelnetwerk is een prachtig middel om Weerribben-Wieden te ontdekken. Met meer dan 550 kilometer aaneengesloten netwerk en 60 kant-en-klare rondwandelingen ben je voorlopig nog niet uitgewandeld. Bij 24 startpunten staat een informatiebord met daarop alle routes en informatie. Je kunt helemaal zelf jouw route bepalen.
Beleef het zelf en kom wandelen. Meertjes, geulen, plassen en kanalen afgewisseld met rietlanden, trilveen en heuvelachtig bosgebied. Te voet kom je door de mooiste plekjes! Stippel je eigen route uit of wandel een van de vele gemarkeerde routes van het wandelnetwerk. Iedere route heeft een eigen kleur en lengte. Langs de wandelpaden vind je routepalen met gekleurde pijlen. Je volgt de gekleurde pijlen van de door jouw gekozen route. Onderweg kun je de route inkorten of uitbreiden.
Ook in het Waterloopbos kun je prachtig wandelen, hier zijn ook zo'n dertig schaalmodellen van grote waterwerken te zien en in paviljoen Het Proeflab kun je heerlijk wat eten en/of drinken. Meer informatie ober het Waterloopbos onderaan deze pagina.
Wandel routes
Kant en klare wandel routes van rond de 10 a 20 km vindt je op de website van Weerribben-Wieden. Met interactieve kaart, maar je kunt ook de PDF doanloaden van de route of zelfs de GPX, als je een eigen navigatie app gebruikt.
Wil je zelf op een knooppunten kaart een eigen route uitstippen, dan kan dat hier:
Laarzen paden
Laarzenpaden: laarzen aan en wandelen maar!
Het zal geen verrassing zijn, maar deze prachtige paden bewandel je op… laarzen! Het leidt je langs rietvelden, hooilanden, dwars door een moerasbos en trekpontjes die je naar de overkant brengen. Voel en beleef het trillende land, wie durft?
Buiten de gebaande paden
Het grootste deel van het jaar bevatten deze paden behoorlijk drassige delen. Vanwege de zompige moerasgrond zijn laarzen, of andere modderbestendige (hoge) schoenen dus absoluut een must. Tenzij het een aantal dagen droog en warm is, dan kun je de routes “gewoon” begaan. Maar welke laarzenpaden zijn hier in de omgeving?
Het Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster
Tijdens deze route ontdek je alle landschappen van De Wieden in amper 2,5 kilometer. Dit traject gaat langs rietvelden, de Beulakerwijde en een prachtig moerasbos. Onderweg staan er ook nog vier pontjes op je te wachten! Trek jezelf naar de overkant en steek over naar weer een verrassend stuk land. Al met al, één groot avontuur.
Vlonderpad bij bezoekerscentrum De Wieden
Tijdens deze korte route over het Vlonderpad ontdek je De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven.
De route over de vlonders maakt bezoekers wegwijs in het landschap van De Wieden. Je komt langs de verschillende stadia van verlanding, van open water tot moerasbos. Onderweg kom je meer te weten over het werk van de boswachters, beschikbaar in tekst en braille.
Het Vlonderpad is een rondlopend pad, dus verdwalen kan niet. De lengte van het wandelpad is ruim een kilometer. Voorheen was het een houten pad maar het is volledig vervangen door duurzaam materiaal. Nu is het pad ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen en voor mensen met een visuele beperking. Vanwege de helling van het bruggetje bij het begin en einde adviseert de boswachter dat rolstoelgebruikers een begeleider meenemen.
Het Laarzenpad bij Kalenberg
Ook bij Kalenberg ligt een prachtige route van drie kilometer, gemaakt door Staatsbosbeheer i.s.m. bewoners. Tijdens deze avontuurlijke wandeling ontdek je de schoonheid van de rietlanden, ribben en weren van heel dichtbij. Loop dwars door de rietvelden, hooilanden, het moerasbos en langs watertjes. Het pad is deels begaanbaar gemaakt met bruggetjes en vlonders maar voor de rest van de wandeling geldt wederom: de laarzen aan!
Verdere tips: kids, broedseizoen en vogelaars
Beide Laarzenpaden zijn, vanwege het avontuur en de afstand, super om met kinderen af te leggen. En ben je een vogelaar? Dan is het hier een waar paradijs. Vergeet dus zeker niet je verrekijker en/of camera mee te nemen. Let wel op: de routes kunnen tijdens het broedseizoen gesloten zijn.
Blote Voeten pad
Blotevoetenpad Blokijl
Naast het Maisdoolhof in Blokzijl is ook een blotevoetebpad. Leuk om met de kinderen te doen, lopen door de modder, over het gras, door water, over stenen, hout(snippers). Voel de verschillende ondergronden.
https://www.maisdoolhofblokzijl.nl/
Blote Voetenpad Zeebodempad
In de provincie Flevoland bij Kraggenburg, kun je een bijzonder blote voeten zeebodempad volgen. De route die je dus bij voorkeur op blote voeten aflegt, is ongeveer 2,5 km lang. Tijdens de wandeling word je middels borden geïnformeerd over de geschiedenis van het gebied, de begroeiing en de invloeden van de Nederlandse seizoenen. Het idee voor een blote voeten pad werd al in de negentiende eeuw ontwikkeld door de Beierse priester Sebastiaan Kneipp, grondlegger van de natuurgeneeskunde.
www.blotevoetenzeebodempad.nl
Kabouterpad Weerribben
In het bos in Nationaal Park De Weerribben wonen kabouters. Ze zijn moeilijk te vinden, want ze wonen in holletjes in de grond of in een holle boom. Maar ze hebben overal sporen achtergelaten: hele kleine voetafdrukken, geplet gras van hun middagdutje en zelfs een kabouterdrolletje.
Verkleed als een echte kabouter - met rode wangen en een puntmuts - ga je op zoek naar de sporen van deze kleine wezens. De route start bij Buitencentrum Weerribben, waar je een kabouterboek, kabouteropdrachten en een knapzak vol lekkers meekrijgt. Kijk onderweg goed om je heen, want wie weet zie je wel een echte kabouter!
Het kabouterpad is een paaltjesroute voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. De kinderen krijgen in Buitencentrum Weerribben een knapzakje/rugzakje gevuld met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten.
Prijsinformatie is indicatief en per persoon.
Volwassenen: Gratis
Kinderen: € 3,50 p.p.
De genoemde prijs geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar. Voor de knapzak betaal je € 15,00 borg.
Startpunt
Buitencentrum Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
Het Waterloopbos
Het Waterloopbos is niet zomaar een bos in Flevoland. Je vindt er schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken, unieke natuur waar je doorheen wandelt en een paviljoen voor een kopje koffie.
In het Waterloopbos vind je verschillende wandelroutes, die starten vanaf het Bezoekerscentrum Waterloopbos. Er zijn tochten van verschillende lengtes beschikbaar. Voor mindervaliden zijn twee routes van 1,8 en 2,5 km. In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. Hier zijn de Deltawerken ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanboel en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na.
Geschiedenis: https://www.waterloopbos.net/
Startpunt
Bezoekersinformatie:
Paviljoen Het ProefLab//
Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (FL)